Over mij


IMG_1104 (1)

Al sinds mijn zesde gepassioneerd bezig met sterrenkunde. De laatste jaren ook professioneel betrokken bij sterrenwachten en universiteiten.

In mijn jeugd was ik actief bij de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde. Een geweldige club die nog steeds actief is!

Kort overzicht van activiteiten:
  • In 2003 heb ik de oude hobby weer opgepakt, een kleine kijker gekocht en genoten van de blik op Saturnus vanuit de achtertuin.
  • In 2004 heb ik Astroforum.nl opgericht. Al jaren de grootste Nederlandstalige community op internet.
  • In 2005 heb ik het domein waarnemen.com geregistreerd om non-profit initiatieven een plek te geven op internet.
  • Van 2005 - 2008 was ik vicevoorzitter van Sterrenwacht Copernicus in Overveen. Een prachtige plek en dito vrijwilligers.
  • Eind 2011 heb ik samen met een paar enthousiaste amateurs Sterrenwacht Limburg opgericht. De stichting heeft als doel om de enige publiekssterrenwacht in Nederlands Limburg en haar unieke instrumentarium voor publiek te blijven behouden. Deze sterrenwacht dreigde te verdwijnen. Ik ben daar tot op heden voorzitter.
  • In 2012 en verder heb ik verschillende bekende en minder bekende apps ontwikkeld. Venus Transit (met 130.000 downloads in twee weken), iSPEX (Universiteit Leiden), Dark Sky Meter (eigen idee). Voor het publiek heb ik 'Mijn Hemel' ontwikkeld. Een populaire app met 20.000 gebruikers.
  • In 2013 hield ik een praatje op TEDx over burgerwetenschap met smartphones.
  • In 2014 won ik de prestigieuze Dark Sky Defender award voor de ontwikkeling van het Dark Sky Meter Citizen Science Project.
  • In 2015 heb ik voor de IAU (International Astronomical Union) de DSM IYL App, en infrastructuur ontwikkeld. De app is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het International Year of Light.

Professioneel maak ik websites, databases en apps voor wetenschappelijke en medische doeleinden en leid ik complexe IT projecten.
Mijn favoriete bezigheid is visuele astronomie. Helaas is dat in Nederland moeilijk vanwege de lichtvervuiling en het klimaat.
Mijn hoofdinstrument is een 18" (45 cm) dobson spiegeltelescoop. Het liefst vertrek ik 's nachts naar de Ardennen om daar onder pikdonkere hemel met vrienden te gaan waarnemen.
Overige instrumenten zijn een prachtige, klassieke 10cm Polarex refractor op equatoriale montering, en een 20 cm reistelescoop die in een koffertje past.

martiniDSC00952
Clear skies!
Norbert